Szakácskönyv feladat

A receptek forrása: https://www.nosalty.hu/


Lecsó

Hozzávalók

1 dl napraforgó olaj

10 dkg füstölt szalonna (húsos)

5 közepes fej vöröshagyma

2 kg lecsópaprika

1 kg paradicsom

só ízlés szerint

Elkészítés

A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.

Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!

Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.

Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.

Túrós rétes

Hozzávalók

8 db réteslap

500 g tehéntúró

2 db tojás (bio vagy tanyasi)

5 ek cukor (ízlés szerint)

1 ek vaníliás cukor

1 citromból nyert citromhéj (bio, reszelt)

1 csipet só

2 ek zsemlemorzsa

50 g vaj

100 ml napraforgó olaj

Elkészítés

A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük.

A vajat felolasztjuk, és hozzáöntjük az olajat.

Az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megcsepegtetjük, és ecsettel szétkenegetjük.

Így folytatjuk 4 lappal, de az utolsóra már ne sok vajas olajat tegyünk.

A zsemlemorzsát úgy szórjuk a tészta felénk eső szélére kb. 6 cm-es csíkra, mintha erősen sóznánk valamit, tehát ne nagyon.

A morzsára rákanalazzuk a túró felét, egy kevés morzsát megint szórunk rá.

A tészta feltekerését a konyharuha segítségével végezzük, de közben behajtuk a tészta szélét (hogy ne folyjon majd ki a töltelék), és szépen feltekerjük.

Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.

Elkészítjük ugyanígy a második rétest is, és aranybarnára sütjük.


Bolognai spagetti

Hozzávalók

500 g spagetti tészta

600 g darált sertéshús

200 g trappista sajt (reszelt)

100 g sűrített paradicsom (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)

2 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

oregánó ízlés szerint

majoranna ízlés szerint

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint

4 ek olívaolaj

Elkészítés

Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta (egészben is lehet, de akkor amikor puhul, folyamatosan nyomjuk bele a vízbe, én ketté szoktam törni). Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e (ezt is ízlés szerint főzzük ki, valaki félkeményen szereti, valaki extra puhán). Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.

Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.

A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint (kb. 2 nagy csipet só, nagyon pici feketebors vagy fehér, egy kis tenyérnyi oregánó és egy még kisebb tenyérnyi majoránna). Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt (az üvegben maradt paradicsommaradékot egy pici vízzel szoktam felhígítani, lezárni, összerázni és a fazékba beleönteni). Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.

Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).

Gulyásleves

Hozzávalók

50 dkg sertéscomb

1 közepes db sárgarépa

1 közepes db fehérrépa

1 közepes db vöröshagyma

25 dkg burgonya (kb. 20-30 dkg)

1 teáskanál só

1 teáskanál fűszerpaprika

1 csipet fehér bors

1 csipet őrölt fűszerkömény

1 teáskanál ételízesítő

2 ek napraforgó olaj

15 dl víz

Elkészítés

A húst kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk, majd beleszórjuk a fazékba, amibe először beleraktuk az étolajat. Megpirítjuk a hagymát kicsi sóval, mert akkor nem ég oda a vöröshagyma. Ha megpirult, akkor félrehúzzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd rászórjuk a sertéshúskockákat, újra összekeverjük, s ráöntünk kb. 1 liter vizet. Befűszerezzük, s ha elkezd forrni a levesünk, akkor kis lángra rakjuk, s fedő alatt főzzük kb. 40 percig.

Közben azért néha megkevergetjük. A répát, a zöldséget és a krumplit megpucoljuk. A répát és a zöldséget felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk. 

Ha letelt a 40 perc, akkor hozzákeverjük a felkarikázott zöldséget és répát, meg a krumplikockákat is, s hozzáöntünk még kb. 1/2 liter vizet. Még főzzük kb. fél órát.

Megkóstoljuk, hogy megpuhult-e minden, s hogy elég fűszeres-e. Ha úgy érezzük, hogy hiányzik belőle valamilyen fűszer, akkor még szórunk bele, s még főzzük kb. 10 percet, s el is készültünk.

Paprikás krumpli

Hozzávalók

70 dkg burgonya

10 dkg csípős kolbász

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kis db paradicsom

1 db chili

1 tk fűszerpaprika

só ízlés szerint

4 ek napraforgó olaj

4 dl víz

4 ek tejföl

Elkészítés

A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.

A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.

Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.

Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyílván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).

Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utósózzuk).

Tejföllel kínáljuk.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el