Szakácskönyv feladat
A receptek forrása: https://www.nosalty.hu/
Lecsó
Hozzávalók
1 dl
napraforgó olaj
10 dkg
füstölt szalonna
(húsos)
5 közepes fej
vöröshagyma
2 kg
lecsópaprika
1 kg
paradicsom
só ízlés szerint
Elkészítés
A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát
kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.
Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!
Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit
kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük
a lángot.
Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.
Túrós rétes
Hozzávalók
8 db réteslap
500 g tehéntúró
2 db tojás (bio vagy tanyasi)
5 ek cukor (ízlés szerint)
1 ek vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj (bio, reszelt)
1 csipet só
2 ek zsemlemorzsa
50 g vaj
100 ml napraforgó olaj
Elkészítés
A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük.
A vajat felolasztjuk, és hozzáöntjük az olajat.
Az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megcsepegtetjük, és ecsettel szétkenegetjük.
Így folytatjuk 4 lappal, de az utolsóra már ne sok vajas olajat tegyünk.
A zsemlemorzsát úgy szórjuk a tészta felénk eső szélére kb. 6 cm-es csíkra, mintha erősen sóznánk valamit, tehát ne nagyon.
A morzsára rákanalazzuk a túró felét, egy kevés morzsát megint szórunk rá.
A tészta feltekerését a konyharuha segítségével végezzük, de közben behajtuk a tészta szélét (hogy ne folyjon majd ki a töltelék), és szépen feltekerjük.
Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
Elkészítjük ugyanígy a második rétest is, és aranybarnára sütjük.
Hozzávalók
500 g spagetti tészta
600 g darált sertéshús
200 g trappista sajt (reszelt)
100 g sűrített paradicsom (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
oregánó ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
4 ek
olívaolaj
Elkészítés
Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta (egészben is lehet, de akkor amikor puhul, folyamatosan nyomjuk bele a vízbe, én ketté szoktam törni). Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e (ezt is ízlés szerint főzzük ki, valaki félkeményen szereti, valaki extra puhán). Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.
Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.
A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint (kb. 2 nagy csipet só, nagyon pici feketebors vagy fehér, egy kis tenyérnyi oregánó és egy még kisebb tenyérnyi majoránna). Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt (az üvegben maradt paradicsommaradékot egy pici vízzel szoktam felhígítani, lezárni, összerázni és a fazékba beleönteni). Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.
Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).
Gulyásleves
Hozzávalók
50 dkg sertéscomb
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 közepes db vöröshagyma
25 dkg burgonya (kb. 20-30 dkg)
1 teáskanál só
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csipet fehér bors
1 csipet őrölt fűszerkömény
1 teáskanál ételízesítő
2 ek napraforgó olaj
15 dl
víz
Elkészítés
A húst kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk, majd beleszórjuk a fazékba, amibe először beleraktuk az étolajat. Megpirítjuk a hagymát kicsi sóval, mert akkor nem ég oda a vöröshagyma. Ha megpirult, akkor félrehúzzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd rászórjuk a sertéshúskockákat, újra összekeverjük, s ráöntünk kb. 1 liter vizet. Befűszerezzük, s ha elkezd forrni a levesünk, akkor kis lángra rakjuk, s fedő alatt főzzük kb. 40 percig.
Közben azért néha megkevergetjük. A répát, a zöldséget és a krumplit megpucoljuk. A répát és a zöldséget felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk.
Ha letelt a 40 perc, akkor hozzákeverjük a felkarikázott zöldséget és répát, meg a krumplikockákat is, s hozzáöntünk még kb. 1/2 liter vizet. Még főzzük kb. fél órát.
Megkóstoljuk, hogy megpuhult-e minden, s hogy elég fűszeres-e. Ha úgy érezzük, hogy hiányzik belőle valamilyen fűszer, akkor még szórunk bele, s még főzzük kb. 10 percet, s el is készültünk.
Paprikás krumpli
Hozzávalók
70 dkg
burgonya
10 dkg csípős kolbász
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis db paradicsom
1 db chili
1 tk fűszerpaprika
só ízlés szerint
4 ek napraforgó olaj
4 dl
víz
4 ek
tejföl
Elkészítés
A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.
A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.
Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.
Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyílván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).
Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utósózzuk).
Tejföllel kínáljuk.